JOŠ MALO PA KREĆEMO U JASLICE I VRTIĆ! KAKO PREŽIVJETI PRILAGODBU?

Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?

Želja nam je da na samom početku naše suradnje uspostavimo partnerski odnos te da se vaše dijete i Vi osjećate sigurno i ugodno u našem vrtiću. Iskren odnos i kvalitetna komunikacija zasigurno će rezultirati obostranim zadovoljstvom.

Polazak u vrtić prva je velika promjena za roditelja ali i za dijete. Roditelji se brinu kako će njihovo dijete podnijeti rastanak, hoće li plakati, hoće li jesti, kako će se snaći. Reakcije prisutne kod većine roditelja i djece potpuno su normalne. U većini slučajeva prisutna je anksioznost – roditelji se brinu što će biti s njihovom djecom u vrtiću, a djeca se osjećaju napušteno.

Vi kao roditelji trebate biti ti koji će s djetetom prolaziti period prilagodbe (a ne bake, dadilje). Boravak roditelja u grupi moguć je samo prvi dan, a u dogovoru s odgajateljima postupno ćete produljivati djetetovo vrijeme boravka u vrtiću te doći po dijete u dogovoreno vrijeme. Vjerujte procjeni odgajatelja kada dođe vrijeme da se pozdravite s djetetom i napustite grupu. Većina djece reagira izuzetno burno, što vas ne bi trebalo čuditi s obzirom na sve promjene na koje nailazi. Iz svog zaštićenog svijeta gdje je sve podređeno njemu, dijete dolazi u novi svijet gdje vladaju druga pravila, gdje više nisu samo oni središte svijeta, gdje se pažnja i igračke moraju dijeliti, a najteži dio je odvajanje od roditelja.

Rastanak s djetetom neka bude kratak, objašnjen, nježan, ali odlučan te se oduprite potrebi da se vratite i utješite svoje uplakano dijete. Znamo da je lakše otići i "pobjeći" kad se dijete zaigra i kad ne vidi da ste otišli, ali tako ne gradite povjerenje između sebe i djeteta. Važno je razumijeti dječji strah i pokazati im da će roditelji uvijek biti uz njih, ali istovremeno biti čvrst i dosljedan te im uliti povjerenje da će se mama i tata vratiti po njih nakon nekog vremena. Djeca koja se uznemire i zabrinu kada roditelj odlazi, a vesele se njegovom povratku razvila su sigurnu privrženost s roditeljem. Nakon nekog vremena, dva ili više tjedana dijete će usvojiti rituale tijekom dana: dolazak, odvajanje, igra, ručak, odmor, užina i odlazak kući.

Roditelji koji sa strahom i nepovjerenjem dolaze u ustanovu, svoje strahove projiciraju na dijete te tako otežavaju prilagodbu od samog početka. Djetetu svakako dopustite ponijeti omiljenu igračku, dekicu, gazu, bočicu. Prijelazni objekt su predmeti za koje je dijete vezano i koji će mu dati osjećaj sigurnosti te olakšati prijelaz iz roditeljskog doma u jaslice/vrtić. Odgajatelje i stručne suradnike prihvatite kao partnere i saveznike, informirajte ih o svim bitnim djetetovim osobinama i potrebama, navikama hranjenja i spavanja, medicinskim podacima te tražite pomoć i savjet ako imate nekih nedoumica.

 

Period prilagodbe

Djeca su aktivni učenici kulture u kojoj žive, a vrtić je prvo mjesto za učenje s kojim se dijete susreće pa je prilagodba vrlo važna za njihovo buduće cijeloživotno učenje.

Prilagodba/adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića. Prvo odvajanje za djecu predstavlja stres i traumatsko iskustvo koje se može manifestirati kroz niz emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija djeteta. Emocionalne reakcije očituju se najčešće kroz strah i tugu, no mnoga djeca pokazuju i izraženu ljutnju. Ljutnja se pojavljuje ne samo pri rastanku nego i pri ponovnom susretu s roditeljem. Budući da djeca ne znaju verbalno izraziti svoje emocije, one se očituju na različite načine. Kad se djeca suzdržavaju od bilo kakvog izražavanja emocija, one se manifestiraju u tjelesnim reakcijama: glavoboljom, bolovima u trbuhu, povraćanjem, poremećajima jedenja i spavanja, regresijom i sl. Ponašajne reakcije prisutne kod većine djece očituju se na način da djeca plaču, viču, udaraju, odbijaju jelo, odbijaju kontakt s drugom djecom i odgajateljima, ponavljaju kako žele kući ili stalno ispituju kad će mama doći, itd.

Reakcije i ponašanja razlikuju se od djeteta do djeteta i svakom je djetetu potrebno različito vrijeme za prilagodbu novoj situaciji.

Vrijeme i način prilagodbe djeteta na vrtić ovisi o dobi djeteta, individualnim karakteristikama, stavovima roditelja, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, aktualnim događajima u životu, zdravstvenom stanju te obiteljskim prilikama u kojima dijete živi.

 

Kriza zbog odvajanja

Obično se događa tijekom prvih tjedana boravka u jaslicama/vrtiću, međutim kriza se može pojaviti i kasnije, nakon što se dijete prvih tjedana bez teškoća odvajalo od roditelja. Neke od mogućih reakcija su promjene u navikama spavanja i hranjenja, agresivnost, plačljivost, povlačenje, a može se pojaviti i regresija u ponašanju (vraćanje u razvojnu fazu koju je preraslo, npr. ponovno mokri, traži dudu i sl.).

Ovakvo ponašanje, ako se pojavi, prolazno je i vremenom će nestati. Malo separacijske anksioznosti je normalno i pokazuje da dijete i roditelj imaju dobru i kvalitetnu povezanost. Prilagodba djece traje određeni period. Kod starije djece to je nešto kraći, a kod mlađe duži period. Djetetu je potrebno vaše razumijevanje i razumijevanje okoline jer je njemu ovaj period jako težak, a sve reakcije kao što su tuga, ljutnja, bijes ili povlačenje u sebe su normalna pojava i prolazne su. Odgajatelji će vam dati upute kako će boravak djeteta u ustanovi teći, to jest čime i kako će se hraniti, gdje i u čemu će spavati, kako će se obavljati higijena djeteta itd. Odgajatelji su vaši partneri u odgoju vašeg djeteta, dogovarajte se, pitajte što vas zanima, sugerirajte kako pristupiti djetetu kad je u nekom neraspoloženju i sl.

Ako je i vama teško zbog prvog odvajanja od djeteta, podijelite osjećaje i potražite za sebe podršku među najbližima, ali naravno ne pred djecom. I vi kao roditelj započinjete novu fazu svog roditeljstva i zato budite strpljivi i prema sebi. Za vaše dijete su jaslice/vrtić dobra prilika za osamostaljivanje, sklapanje novih prijateljstava, razvijanje socijalnih vještina poput empatije, odgovornosti, strpljivosti, asertivnosti i drugih.

Signal završetka razdoblja prilagodbe je pojava neke stabilizacije u djetetovom ponašanju i raspoloženju, nakon čega dijete polako usvaja dnevni ritam svoje skupine, kao i pravila koja u njoj vrijede.

Imajte na umu da je vrtić sigurno mjesto za vaše dijete, njegovu igru, zabavu i učenje i da će sve teškoće prilagodbe proći, a dani veselja i sreće doći.